http://subiecte2014.edu.ro/2014/evaluarenationala2/teste/
Alte modele de teste:
http://subiecte2014.edu.ro/2014/evaluarenationala2/modeleteste/EN_II_2014_Model_2.zip
METODOLOGIA de organizare şi desfăşurare a evaluărilor naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2013-2014
- Modele subiecte:
- Evaluarile Nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a
- S-a modificat calendarul: evaluarile se desfasoara in
perioada 28 mai-6 iunie
Joi, 24 aprilie 2014, 11:31 Actualitate | Esenţial
Evaluarile nationale pe care le vor sustine elevii la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor incepe in data de 28 mai si se vor finaliza pe 6 iunie, a anuntat astazi ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in cadrul unei conferinte de presa. S-a modificat astfel calendarul initial pus in dezbatere, asfel incat primii testati vor fi elevii de clasa a IV-a la Limba romana. Notele nu vor fi trecute in catalog, evaluarile se vor desfasura in clasa, elevii nu vor fi separati cate unul in banca, insa testele vor fi pe mai multe numere, astfel incat doi elevi care stau unul langa celalalt nu vor avea acelasi subiecte, a precizat Pricopie.
Calendarul evaluarilor nationale de la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a:
28 mai 2014: Clasa a IV-a - Limba romana
29 mai 2014: Clasa a IV-a - Matematica
30 mai 2014: Clasa a IV-a - Limba materna
2 iunie 2014: Clasa a II-a - Scris-citit Limba romana
3 iunie 2014: Clasa a II-a - Scris-citit Limba materna
4 iunie 2014: Clasa a II-a - Matematica
5 iunie 2014: Clasa a VI-a - Limba si comunicare
6 iunie 2014: Clasa a VI-a - Matematica si Stiinte ale naturii
La aceste evaluari nu vor fi camere video, iar notele nu vor fi publice, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, care a precizat ca "ne intereseaza evaluarea de sistem". "Noi la nivel national vom prezenta un raport ca la testele PISA in care vom spune cum stam pe fiecare competenta si vom transmite si masurile pe care trebuie sa le adoptam pentru a remedia problemele. E prima data cand facem aceste lucruri si vom continua anul viitor", a continuat ministrul.
Acesta a anuntat ca o alta modificare este legata de evaluarea de la finalul clasei a IV-a. "In legea educatiei nationale se vorbeste despre o pilotare la nivelul clasei a IV-a, in timp ce noi am decis ca aceasta evaluare sa se desfasoare la nivelul tuturor claselor", a explicat Pricopie.
Cele mai importante declaratii ale ministrului Remus Pricopie: - Tema conferintei este legata de Evaluarile Nationale la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a. Acest tip de evaluari este prevazut in Legea Educatiei, insa este pentru prima data cand se aplica aceste evaluari. Anul trecut am avut o pilotare legata de redactarea subiectelor si de modul in care se poate organiza o asemenea evaluare, care difera de ceea ce am aplicat noi pana acum la nivelul sistemului.
- Este o evaluare care seamana foarte mult cu evaluarile internationale, cea mai cunoscuta evaluare internationala este PISA unde Romania in general de-a lungul timpului nu a obtinut rezultate bune, una dintre explicatii fiind ca tipul de evaluare in Romania difera de tipul de evaluare aplicat in testele PISA.
- De regula, evaluarea din Romania se concentreaza pe memorare, pe reproducerea unor formule, in timp ce evaluarile de tip PISA sunt evaluari care incearca sa utilizeze toate informatiile pe care le-a acumulat elevul pana la un anumit moment. De exemplu, daca vorbim despre aceste evaluari de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, atunci ne intereseaza sa vedem in ce masura elevii de clasele a II-a, a IV-a, a VI-a sunt in masura sa citeasca un text intr-un anumit interval de timp, sa-l inteleaga si sa utilizeze informatiile pe care le-au desprins din acel text.
- Daca vorbim despre zona de matematica, sunt in general lucruri care tin de logica, si nu de memorarea unor formule si aplicarea unor formule. Testele sunt diferite pentru clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, pentru ca avem programe diferite, dar ele sunt identice ca tip de structura.
- Pe testul de la clasa a VI-a avem un grad de interdisciplinaritate destul de ridicat. In legea educatiei se vorbeste despre evaluari transdisciplinare, iar Ministerul Educatiei a venit anul trecut cu o ordonanta de urgenta si a sustinut in fata Parlamentului ideea de a amana aceste evaluari care se desfasoara dupa o metoda transdisciplinara pentru ca nu poti sa evaluezi la clasa si sa pui note dupa o metoda pe care nu ai aplicat-o la clasa. Eu, ca profesor, sunt cu totul de acord cu aceasta evaluare transdisciplinara, dar avem nevoie de cativa ani buni de pregatire a elevilor, dar in primul si in primul rand a cadrelor didactice sa predea in sistem transdisciplinar.
- Iata ca acum la clasa a VI-a facem acest tip de evaluare si este primul exercitiu de pregatire a elevilor si a profesorilor pentru abordarea transdisciplinara.
- De ce facem aceste evaluari? In primul si in primul rand pentru a avea un tablou foarte clar legat de nivelul de pregatire al elevilor in diferite momente. In actualul sistem pe care il avem, prima evaluare nationala se face la clasa a VIII-a. Nu exista o alta evaluare nationala. Sunt evaluari bineinteles la clasa, dar niciodata nu poti sa ai date comparabile, pentru ca o nota de 6 intr-un catalog intr-o localitate poate ca nu este comparabila cu nota 6 dintr-o alta scoala. Acum vom avea date transversale care ne vor permite sa identificam problemele din timp, vom sti exact in ce unitati de invatamant copiii nu invata corespunzator, nu acumuleaza si va trebuie sa mergem apoi sa vedem care sunt cauzele: sunt profesorii principala cauza sau programele scolare, sau scoala nu are conditiile necesare, avem o problema de frecventa a copiilor sau avem o problema de familie, de comunitate, si atunci vom sti exact ce fel de politici educationale sa adoptam pentru fiecare regiune.
- Introducand acest sistem de evaluare, II, IV, VI, de fapt vorbim despre un sistem de pregatire a elevilor. Nu vor mai avea sau n-ar trebui sa mai aiba aceleasi emotii in momentul in care sunt in fata unui examen real, adica examenul de clasa a VIII-a.
- Subiectele au fost redactate de Centrul National de Evaluare. Modele de subiecte sunt deja pe internet, au fost postate in luna martie. In aceasta dimineata am avut o ultima videoconferinta cu inspectorii scolari generali, cu sindicatele si cu asociatiile de parinti din fiecare judet, pentru a explica importanta acestor evaluari si am rugat inspectorii scolari generali sa transmita directorilor sa foloseasca la clase aceste modele de subiecte pentru ca atunci cand aplicam subiectele elevii sa fie deja obisnuiti cu formatul.
- Subiectele se deruleaza pe parcursul a cateva pagini si ar putea sa para foarte multa informatie. De fapt nu este, subiectele sunt de nivel mediu.
- Pentru elevii cu nevoi speciale avem o procedura speciala si subiecte diferite.
- Timpul de realizare a subiectelor, durata testelor este de 25 de minute pentru clasa a II-a, 60 de minute pentru clasele a IV-a, a VI-a. Avem practic doua teste la clasa a II-a, in principal Limba romana - competentele de citit, de inteles text si Matematica. Pentru clasele a II-a si a IV-a exista si un al treilea test, pentru Limba materna. La clasa a VI-a, evaluam Limba materna, dar si competentele de Limbi straine in cadrul primului test.
- Sunt aproximativ 20 de intrebari si vom avea evaluare pe fiecare intrebare si vom putea la sfarsitul acestui proces sa spunem exact cum stam pe citit, pe inteles text, pe intelegerea limbii pentru fiecare minoritate, limbi straine si matematica.
- Evaluarile se desfasoara in clasa, nu va fi un regim special asa cum avem de obicei la examenele nationale. Se desfasoara in clasa in care fiecare elev invata, nu vor fi nici macat separati in sensul de a avea un singur elev in banca, vor sta exact cum stau de obicei in clasa. Vor primi mai multe numere, deci mai multe tipuri de subiecte, astfel incat doi elevi care stau unul langa celalat nu au aceleasi subiecte.
- Nu vor exista camere de luat vederi, nu ne intereseaza acest lucru pentru ca aceste teste nu vor avea ca finalitate o nota in catalog. Nu vor fi publice rezultatele, nu va exista o lista cu elevii din fiecare clasa si cu rezultatele obtinute, ne interseaza evaluarea de sistem si nu discutia pentru fiecare elev. In acelasi timp, parintii evident ca vor avea acces la rezultatele pentru fiecare evaluare, dirigintele, cadrul didactic de la clasa are obligatia sa informeze si sa discute cu fiecare parinte in parte rezultatele acestor teste.
- Noi la nivel national vom prezenta un raport in care vom spune exact asa cum apare raportul PISA cum stam pe fiecare competenta pe clasele a II-a, a IV-a, a VI-a si dupa un anumit interval de timp, dupa discutia cu inspectoratele scolare si cu directorii vom transmite si masurile pe care trebuie sa le adoptam pentru a remedia acolo unde sunt deficiente. Este prima data cand facem acest lucru. Anul viitor evident ca vom continua. Nu este o chestiune de optiune, este o obligatie legala, scrie in Legea Educatiei ca trebuie sa facem acest lucru.
- Singura diferenta intre ceea ce facem noi si ceea ce scrie in Legea Educatiei este ca in lege se vorbeste despre o pilotare, un esantion la nivelul clasei a IV-a, in timp ce noi am decis la nivelul Ministerului Educatiei si CNEE ca aceasta evaluare sa se desfasoare la nivelul tuturor claselor de clasa a IV-a.
- Calendarul a fost in dezbatere publica, iar astazi a fost aprobata forma finala. Pana acum, ceea ce dumneavoastra ati vazut pe site era o propunere de ordin de ministru. In urma discutiilor cu colegii din sistem am decis ca prima proba sa aiba loc la clasa a IV-a pe 28 mai - Limba romana, pe 29 mai - Matematica si pe 30 mai Limba materna.
- Clasa a II-a: pe 2 iunie Limba romana, pe 3 iunie Limba materna si pe 4 iunie Matematica.
- Clasa a VI-a: 5 iunie Limba si comunicare, 6 iunie Matematica si Stiinte ale naturii.
- Daca initial in propunerea de ordin aveam 3 saptamani, in urma discutiilor cu directorii si cu inspectorii s-a propus sa avem o perioada mai scurta de 2 saptamani in care sa parcuregm toate cele 3 probe. In acest fel nu se suprapun evaluarile nationale cu alte activitati importante ca de exemplu pregatirile pentru examenul de Bacalaureat sau chiar si pentru Evaluarea Nationala si este un calendar relativ bine integrat in activitatile curente ale semestrului II.
- Astazi de dimineata am avut o serie de discutii cu inspectorii scolari generali si cu sindicatel. Nu am fost intrebat de sindicate daca vor fi platite activitatile desfasurate pentru ca am spus eu inainte ca raspunsul este NU. Nu vor fi sume speciale alocate pentru activitatile desfasurate pentru aceasta evaluare nationala.
- In schimb am anuntat sindicatele ca in urma mai multor discutii la nivelul Ministerului Educatiei cu autoritatea de management si ieri discutie cu domnul ministru Teodorovici, am luat decizia ca in urmatoarele saptamani sa fie redactate o serie de proiecte pe fonduri structurale, cate un proiect pentru fiecare activitate in parte, astfel incat incepand cu anul scolar 2014-2015 sa putem sa acoperim financiar efortul depus de cadrele didatice pentru simularile clasa a VIII-a, simularile clasa a XI-a, simularile clasa a XII-a, evaluarile nationale clasele a II-a, a IV-a, a VI-a. Pentru fiecare activitate va exista un proiect, urmand ca pentru evaluarea de clasa a VIII-a si pentru examenul de Bacalaureat plata cadrelor didactice sa se faca asa cum se face si pana acum.
- Evident ca ele vor fi comparabile si asa cum anul trecut am crescut cu 10% suma alocata de la bugetul statului pentru evaluarile nationale, si anul acesta vom creste cu 10%, pentru ca de-a lungul anilor suma a fost mentinuta constanta si a devenit destul de mica.
- Eu imi mentin pozitia ca notele la aceasta evaluare, ca si la simulari, nu trebuie sa le trecem in catalog pentru ca exista riscul sa deformezi de fapt sensul evaluarii. Mai departe, ce face cadrul didactic la clasa, sa nu uitam ca un cadru didactic este independent in modul in care isi organizeaza activitatea la clasa. Dar eu nu incurajez, am spus-o tot timpul nu incurajez nici la simularile pentru clasele a VIII-a, a XI-a si a XII-a, nici la aceste evaluari nationale sa stabilim o legatura directa intre activitate si nota din catalog.
- Pentru acest test nu este nevoie sa ai o pregatire speciala, sa inveti formule, sa tii minte pe dinafara mai stiu eu ce lucruri. Este un alt tip de test in care vrei sa vezi elevul la ce nivel este.
- Profesorii au modelele de teste din martie, iar astazi de dimineata le-am cerut inspectorilor generali - daca nu cumva s-a intamplat acest lucru, pentru ca am mai cerut si in martie - sa transmita acest mesaj catre directori si pana incep testarile fiecare cadru didactic la clasa sa aplice cel putin unul dintre testele postate pe internet.
- Exista manual de proceduri care va fi transmis in timp util si fiecare profesor care va corecta va sti exact cum sa corecteze si cum sa evalueze. Este prima data. Intotdeauna exista un inceput. Este motivul si motivul pentru care incepand cu anul scolar viitor vom scrie proiecte pe fonduri structurale, iar proiectul nu va insemna o activitate de o saptamana. Nu, proiectul va incepe din septembrie cu selectia cadrelor didactice care vor participa la acest proces, ci un mic training de cateva zile coordonat de CNEE si tot procesul din septembrie pana in mai-iunie anul viitor va fi intr-o anumita secventialitate si in timp vom reusi sa constituim un corp al expertilor specializati pe acest tip de evaluare.
- Daca astazi nu este cazul sa vorbim despre asa ceva, peste 6-7 ani probabil ca Evaluarea Nationala va arata in acest mod, subiectele. Dar trebuie sa actionam progresiv.
- In momentul in care un elev este pus in fata unui test de 10 pagini, are o oarecare jena, i se pare foarte mult. In momentul in care incepe sa parcurga testul si observa ca testul este decent si intrebarile sunt relativ simple, aceasta tensiune scade. De aceea este foarte important pentru elevi sa nu se intample pentru prima data pe 28 mai, ci sa aiba posibilitatea sa parcurga un astfel de test inainte de 28 mai.
- Am cerut acest lucru inspectorilor, am revenit cu aceasta solicitare astazi. Avem timp suficient, o luna, sa aplicam aceste teste. Eu le-as recomanda profesorilor sa aplice toate testele postate pe internet la clasele respective.
- Notele nu vor fi afisate la avizier la scoala pentru ca ideea nu este sa observi ca unul e foarte bun si altul este foarte slab. Ideea este sa inteleg exact unde se afla fiecare elev si sa il ajutam sa mearga mai departe.
- Nu ne intereseaza o ierarhizare a elevilor in clasa sau in scoala, ci ne intereseaza o diagnosticare si identificarea solutiilor pentru ca fiecare elev sa inregistreze un progres.
- Rezultatele toate se discuta cu parintii, se discuta la nivelul consiliului profesoral, se discuta la nivelul inspectoratului, iar noi la nivelul MEN vom da rapoarte la nivel national si vom putea sa spunem exact care este nivelul de performanta al elevilor folosind anumite criterii.
- Intotdeauna vor exista doua tipuri de discurs: Daca introduci testari la gradinita asa cum se intampla acum in Marea Britanie - ministrul Educatiei a anuntat ca in prima zi de gradinita elevul va fi testat; sigur nu se va intampla in prima zi, se va intampla probabil in primele 10 zile pentru ca nu poti sa o faci in prima zi, dar simbolic vorbind mesajul era foarte clar - vor fi unii care vor spune: domne’, e prea devreme, ce faceti, chinuiti copiii, speriati copiii.
- Daca evaluezi prima data la sfarsitul clasei a VIII-a, atunci inregistram rezultatele pe care le inregistram noi: adica ai 35.000 de copii din 200.000 de copii incapabili dupa 8 ani de scoala sa ia nota 5. Sa iei nota 5 la Romana inseamna sa stii sa citesti, sa scrii si sa compui cateva randuri, asta inseamna nota 5 la clasa a VIII-a. Din pacate, 35.000 de copii nu sunt in stare sa faca acest lucru.
- Eu cred ca intotdeauna in educatie trebuie sa adopti, sa cauti si sa gasesti unitatile de masura potrivite. De aceea insist ca nu trebuie sa fie nota. Daca avem nota la clasa a II-a, atunci este examen. Ori noi nu vrem examen, noi vrem pregatirea elevilor, antrenament si diagnosticare la nivel de unitati de invatamant.
- Probabil ca peste cativa ani s-ar putea sa ajungem si noi sa spunem ca aceste testari vor incepe din prima zi de gradinita. Nu o spun azi. Dar ideea de a ne ocupa de copiii nostri cat mai devreme este o idee corecta din punct de vedere stiintific.
- Am vorbit despre nevoia de a incepe invatamantul formal - si cand spun invatamant formal nu inseamna ciclul primar, ci inseamna gradinita - cat mai devreme. In acest moment avem aproape 95-98% dintre copiii de 5-6 ani in grupa mare, aproape 80% dintre copiii de 4-5 ani in grupa mijlocie si aproape 70%- 75% dintre copiii de 3-4 ani la gradinita. Sa luam acest segment, cei 25% dintre copiii de 3-4 ani care nu sunt la gradinita au sanse mai mici in comparatie cu ceilalti copii care sunt la gradinita sa performeze ulterior la scoala.
- Prin urmare, interesul nostru este sa aducem copiii la scoala cat mai devreme, sa-i evaluam cat mai devreme, nu sa le punem note, nu sa-i pedepsim, nu sa-i ierarhizam, ci sa-i evaluam. Noi, ca pedagogici, ca profesori, si parintii trebuie sa stie ca un copil care este in clasa a II-a stie sa citeasca, sa scrie, sa foloseasca numerele, in timp ce alt copil, care este tot in clasa a II-a, nu stie. Uneori diferentele dintre aceiasi copii din aceeasi clasa cu aceeasi varsta pot fi din punct de vedere intelectual si de 2 ani. Pe noi ne intereseaza sa identificam aceste diferente si sa le reducem.
Cel de-al doilea semestru va reîncepe în 6 ianuarie şi se va încheia pe 31 ianuarie.
De la 1 februarie 2014, elevii încep vacanţa intersemestrială, pe care o vor termina pe 9 februarie, revenind la cursuri pe 10 februarie.
Vacanţa de primăvară începe pe 11 aprilie, iar elevii vor reveni la şcoală pe 23 aprilie.
Vineri, 20 iunie, se încheie cursurile pentru anul şcolar 2013-2014. Elevii se vor reîntoarce la şcoală, după vacanţa de vară, la 15 septembrie 2014.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu